niedziela, 14 września 2014

Zdrowe i lekkie kotleciki rybne z łososia

Zdrowe i lekkie kotleciki rybne z łososia

Jeden z moich ulubionych przepisów z prześlicznej książki Apetyczna Panna Dahl to właśnie przepis na kotleciki rybne z łososia. Są pyszne, a zarazem bardzo lekkie. No i zdrowe - łosoś bogaty w dobre tłuszcze, dużo natki pietruszki zawierającej ogromną ilość witaminy C - w sam raz na jesienne wzmocnienie odporności.

Kotleciki rybne
/z przepisu Sophie Dahl/

Składniki:
2 porcje

450 g (2 szklanki) gotowanego łososia, rozdrobnionego
1 łyżka dobrego domowego lub kupnego majonezu
1 łyżeczka musztardy
garstka posiekanej świeżej natki pietruszki i koperku (koperek pominęłam, bo jakoś niespecjalnie lubię:D)
1 jajko
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
1. Mieszamy wszystkie składniki, oprócz jajka i oliwy.
2. Lepimy niewielkie okrągłe placuszki.
3. Jajka mieszamy widelcem, smarujemy każdy kotlecik z obu stron za pomocą pędzla albo palcami.
4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy kotleciki przez ok. 3 minuty z każdej strony aż zrobią się złociste i chrupiące.

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...