Składniki:
7 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
3-4 łyżki masła
6 słodkich i dojrzałych gruszek średniej wielkości
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 150 st. C.
2. Zagnieść masło, mąkę i cukier w miseczce. Odłożyć do lodówki.
3. W tym czasie pokroić gruszki w kostkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, wsypać pokrojone gruszki, dodać cukier i cynamon. Przez 2-3 minuty trzymać na średnim palniku, do momentu aż owoce delikatnie zmiękną, a cukier zacznie się karmelizować.
4. Przełożyć gruszki do naczynia żaroodpornego, posypać równomiernie kruszonką.
5. Piec ok. 20 minut, aż kruszonka się przyrumieni, a gruszki całkiem zmiękną.
Podawać z lodami lub ubitą śmietaną.
Uwielbiam tak przygotowane jabłka lub właśnie gruszki, smakują bajecznie :)
OdpowiedzUsuń