sobota, 20 września 2014

Jesienne ciasta: Karmelizowane gruszki pod kruszonką

Jesień to sezon na gruszki, mamy w kuchni pełen kosz. Oprócz zjadania ich na surowo, dodawania do owsianek czy kanapek, chętnie wykorzystujemy do pieczenia. Przygotowanie tego ciasta zajmuje naprawdę niewiele czasu, wystarczy dodać jedynie lody lub ubitą śmietanę i mamy cudowny deser na jesienne popołudnie.
Karmelizowane gruszki pod kruszonką

Składniki:
7 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
3-4 łyżki masła

6 słodkich i dojrzałych gruszek średniej wielkości
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 150 st. C.
2. Zagnieść masło, mąkę i cukier w miseczce. Odłożyć do lodówki.
3. W tym czasie pokroić gruszki w kostkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, wsypać pokrojone gruszki, dodać cukier i cynamon. Przez 2-3 minuty trzymać na średnim palniku, do momentu aż owoce delikatnie zmiękną, a cukier zacznie się karmelizować.
4. Przełożyć gruszki do naczynia żaroodpornego, posypać równomiernie kruszonką.
5. Piec ok. 20 minut, aż kruszonka się przyrumieni, a gruszki całkiem zmiękną.

Podawać z lodami lub ubitą śmietaną.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tak przygotowane jabłka lub właśnie gruszki, smakują bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...