środa, 24 września 2014

Trufle daktylowo-migdałowe

Coś dla wielbicieli słodkości. Pyszne "trufle" daktylowo-migdałowe. Jeśli mam na tyle silną wolę, żeby nie zjeść wszystkich naraz, zostawiam sobie kilka na doładowanie energii po bieganiu w lesie :)

"Trufle" daktylowo-migdałowe 
Składniki
około 1/2 szklanki migdałów
szklanka daktyli
pół łyżeczki kakao naturalnego
kilka łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie
1. Daktyle zalewam gorącą wodą, przykrywam i zostawiam na kilka minut.
2. W tym czasie drobno mielę migdały w młynku, przesypuję do miseczki, mieszam z kakaem.
3. Odsączam daktyle, dodaję do migdałów i mielę wszystko blenderem na gładką masę. Dodatkowo mieszam i rozcieram dokładnie łyżką, żeby składniki się połączyły.
4. Wstawiam miseczkę z daktylowo-migdałową masą do lodówki na kilka minut.
5. Formuję kuleczki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Układam na talerzyku, lub w plastikowym pojemniku i wstawiam na około 10 minut do zamrażalnika. Takie schłodzone smakują najlepiej!



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Piękne kuleczki, musiały być pyszne :)

    www.zakochana-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...