Krem cukiniowy (ok. 3 porcji):
2 zielone cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
ok. czterech gałązek tymianku
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu
pół kostki rosołowej
1. Umytą cukinię kroimy w równą kostkę.
2. Obieramy czosnek i cebulę, cebulę kroimy w tzw. piórka.
3. Obieramy gałązki tymianku z listków
4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Jak cebula się zeszkli, dodajemy cukinię i dalej smażymy.
5. Gdy cukinie troszkę się przyrumieni zalewamy ją wrzątkiem (tak żeby była przykryta), dodajemy zioła, sól, pieprz i gotujemy 10 minut. Cukinia musi być ugotowana, ale nie rozgotowana bo straci smak.
6. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy na gładką masę.
Można dodać trochę śmietany, ale ja tym razem podałam ją z jogurtem naturalnym. Dostaje wtedy lekko kwaskowego smaku, właśnie taka jest idealna na upalne dni. Chociaż dzisiaj za oknami szaro to i tak jest pyszna.
Smacznego!
wyglada pysznie !!!!
OdpowiedzUsuńpiękny kolorek ;)
OdpowiedzUsuńKrem cukiniowy rzecz jasna piękny, ale jaki talerz! <3
OdpowiedzUsuńJuż trzymam go w szafce pod kluczem, żebyś mi go nie zwinęła:P Ty też lepiej swoje bolesławce dobrze schowaj... xD
OdpowiedzUsuńOch, akurat ostatnio mam sporo cukini na zbyciu ;) Wygląda świetnie. Zapraszam na chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuń