poniedziałek, 4 czerwca 2012

Krem cukiniowy

Zamiast uczyć się do egzaminów, pochłonęło mnie wykonywanie tysiąca i jednej "nagłych" rzeczy do zrobienia. Więc na krem cukiniowy też znalazła się chwila. Prosty, pyszny, lekki, zalety mogłabym wymieniać bez końca.


Krem cukiniowy (ok. 3 porcji):
2 zielone cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
ok. czterech gałązek tymianku
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu
pół kostki rosołowej

1. Umytą cukinię kroimy w równą kostkę.
2. Obieramy czosnek i cebulę, cebulę kroimy w tzw. piórka.
3. Obieramy gałązki tymianku z listków
4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Jak cebula się zeszkli, dodajemy cukinię i dalej smażymy.
5. Gdy cukinie troszkę się przyrumieni zalewamy ją wrzątkiem (tak żeby była przykryta), dodajemy zioła, sól, pieprz i gotujemy 10 minut. Cukinia musi być ugotowana, ale nie rozgotowana bo straci smak.
6. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy na gładką masę.

Można dodać trochę śmietany, ale ja tym razem podałam ją z jogurtem naturalnym. Dostaje wtedy lekko kwaskowego smaku, właśnie taka jest idealna na upalne dni. Chociaż dzisiaj za oknami szaro to i tak jest pyszna.

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Krem cukiniowy rzecz jasna piękny, ale jaki talerz! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Już trzymam go w szafce pod kluczem, żebyś mi go nie zwinęła:P Ty też lepiej swoje bolesławce dobrze schowaj... xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, akurat ostatnio mam sporo cukini na zbyciu ;) Wygląda świetnie. Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...