Jabłkowa tarta z kruszonką
Składniki:
na okrągłą blachę o średnicy 30 cm
Spód:
250 g mąki pszennej tortowej
125 g zimnego masła
szczypta soli
3-4 łyżki zimnej wody
2 łyżki cukru
Kruszonka:
60 g mąki (30 g pszennej tortowej i 30 g pszennej razowej)
15 g płatków owsianych
75 g masła
75g cukru
Do środka:
4-5 dużych jabłek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki miodu
3 płaskie łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
2. Jabłka obieram i ucieram na "dużych oczkach". Rozgrzewam patelnię dodaję jabłka, sok z cytryny, cynamon, miód i kardamon. Podgrzewam przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
3. Z mąki, masła, płatków owsianych i cukru ugniatam kruszonkę, po czym wkładam do lodówki.
4. Wyjmuję z lodówki ciasto i wylepiam nim blachę do tarty. Nakłuwam widelcem i wstawiam do pieca. Piekę do czasu aż lekko się przyrumieni tj. 10 do 15 minut.
5. Po upieczeniu spodu wykładam do środka wcześniej przygotowane jabłka i przysypuję razową kruszonką. Wstawiam do pieca na 15-20 minut aż kruszonka zbrązowieje i stanie się chrupiąca.
Smacznej niedzieli i słonecznego nowego tygodnia!
xxx
Salome
Ojejku, jak Ty kobieto robisz taką wielką piankę do cappuccino? Jak profesjonalny barista :)
OdpowiedzUsuńA samo ciacho? Jabłka, ulubiona kruszonka... Narzekać nikt nie może.
Taki profesjonalny to raczej nie, ale pracowałam jakiś czas w kawiarni i chętnie do tego wrócę jeśli tylko dam radę połączyć to ze studiami. Uwielbiam kawę i wszystko co z nią związane:)
Usuńcudownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńZu:*:*:*:*:*