czwartek, 11 lipca 2013

Ciasteczka owsiane Wiesia

Ciasteczka z dedykacją dla Zu naszej kochanej, najpiękniejszej siostrzenicy.

Lato, odpoczywamy, trochę pracujemy wszystko w odpowiednich dawkach. Robimy indiańskie sesje. Biegamy boso po lesie, z wymalowanymi twarzami, i stosownym nakryciem głowy:)
Cieszmy słońcem i letnim deszczem. I jedzmy tylko to na co mamy ochotę, co jest smaczne, zdrowe i sezonowe! Takie oto ciasteczka można pożerać na zmianę z czereśniami, których jest pod dostatkiem. Wierzcie mi, wiem co mówię spędzam z nimi ostatnio dość sporo czasu:)
 Ciasteczka owsiane Wiesia
/przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak/ 

Składniki:
szklanka płatków owsianych
ok. pół kostki masła
3-4 duuuże łyżki miodu

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane i masło prażę na patelni.
2. Dodaję miód.
3. Gdy płatki trochę spęcznieją zdejmuję patelnię z gazu i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam ciasteczka.
4. Piekę w 100 st. C, przez 10 min. po wyjęciu z pieca pozostawiam do ostygnięcia, bo dopiero wtedy stają się chrupiące i spójne.

*następnym razem chyba dodam jeszcze orzechy laskowe, nerkowca albo migdały i np. ziarna słonecznika lub pestki dyni


Pozdrowienia,
Salome.

1 komentarz:

  1. UWIELBIAM ciasteczka owsiane, twoje wyszły piękne i na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...