wtorek, 10 września 2013

Grillowane figi z ricottą i miodem tymiankowym


   Uwielbiam przeglądać książki kucharskie, chociaż określenie "książki kucharskie" nie do końca pasuje do tych małych dzieł sztuki, które nie wiadomo czy ogląda się po jedynie po to by wypróbować nowe przepisy, czy może tylko nakarmić się widokiem cudownych zdjęć oprawionych pięknymi historiami. Jedną z takich książek jest "Apetyczna panna Dahl", stoi u mnie nas na półce ale przyznam szczerze, jak dotąd niewiele przepisów z niej wykorzystałam. Czas to zmienić, dziś zapraszam na grillowane figi z ricottą wg panny Dahl. Przepyszne.

Grillowane figi z ricottą i miodem tymiankowym
/przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl"/
Składniki:
6 fig naciętych na krzyż
1 łyżka płynnego miodu tymiankowego (zastąpiłam lipowym)
mały kawałek niesolonego masła
2 plastry ricotty

Przygotowanie:
1. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika.
2. Umyj figi, ostrożnie natnij na krzyż i rozchyl.
3. Do każdej nałóż po odrobince masła i miodu - wlej trochę, nie rób miodowej powodzi.
4. Połóż figi na blasze i wstaw pod rozgrzany grill na 2 minuty.
5. Podawaj z plastrem ricotty, przybrane elegancką miodową smugą.

Smacznego!
-Salome

P.s Jak się Wam podoba nowa szata graficzna naszego bloga? Mam nadzieję, że bardzo bo spędziłam nad nią sporo czasu;)

4 komentarze:

  1. Nie mogę zaglądać na Waszego bloga, bo zawsze zaczynam konać z głodu

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam figi i w tej postaci jadłem je już nie raz i nie dwa dlatego z czystym sumieniem mogę polecić!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się wasz blog!!
    Ma wszystko czego tak naprawdę szukam!
    Zostanę tu na dłużej!
    oczywiście obserwuję!

    Wpadnijcie jeśli chcecie bp bardzo mi zależy!!!!!!!!!!
    kolorowa1233.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...